Kongre Yazım Kuralları
17921
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-17921,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,transparent_content,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Kongre Yazım Kuralları

KONGRELER

YAZIM KURALLARI

Yazarların metinlerini Times New Roman karakteri ile 11 punto, 1,15 satır aralığı ve iki yana yaslı olacak şekilde yazmaları beklenmektedir.  Her bir paragraftan önce paragraf girintisi (1sm, cetvelden, tab kullanılmamalıdır) uygulanmalıdır.

Paragraflar arası boşluklar standart olmalıdır (önce ve sonra 6 nk)

Sayfa kenar boşlukları normal düzende (sağ/sol/alt/üst 2,5 cm olacak şekilde) olmalıdır.

Metin başlıkları ortalanmış, bold ve BÜYÜK HARFLER ile yazılmalıdır. Yazarlar, başlığın altına ortalanmış şekilde yazılmalı ve  *  ile dipnotta yazarın unvan,  kurum, mail bilgileri yer almalıdır.

Her metnin giriş,  alt başlıklar ve sonuç olacak şekilde kurgulanması ve alt başlıklarının numaralandırmasının ise 1.1, 1.2 şeklinde yapılması beklenmektedir. Metinde kullanılacak şekil ve tablolar ise Tablo 1/Şekil 1 şeklinde numaralandırılmalı ve her birinin altında alındığı kaynak açık şekilde referans verilmelidir. Tabloların düzenlenmesi sırasında karşılaşılabilecek herhangi bir sorunda referans verilen kitapçıktan faydalanılabilir.

Referans Yöntemi:

Konferans kitabında kullanılacak referans yöntemi APA 6’dır. Bu kapsamda yazım sırasında Türk Kütüphaneciler Derneği tarafından yayınlanmış olan “Bilimsel Yayınlarda Kaynak Gösterme, Tablo ve Şekil Oluşturma Rehberi APA 6 Kuralları” kitapçığı referans alınacaktır.

Çalışmada kullanılan her bir kaynağa metin içinde bu kurallara göre referans verilmesi ve metnin sonunda kaynakçaya ilgili kaynakların eklenmesi gerekmektedir. Kaynakça yazarın soyadına göre alfabetik olarak hazırlanacaktır. Metin içinde sayısı fazla ve çok uzun olmamak şartıyla metin bütünlüğünü bozabilecek açıklamalar için dipnot kullanılabilir.

Metinlerde kullanılacak, 3 satırdan uzun doğrudan alıntıların hepsi ayrı paragraflar halinde ve italik şekilde yazılmalıdır.

Belli başlı örnekler aşağıda sıralanmıştır:

Metin içi kaynak gösterimi

Metin içinde kaynak gösterimi (Yazarın soyadı,  eserin yayın yılı: sayfa nu.) şeklinde yapılmaktadır. Eğer belirgin bir sayfaya değil, eserin bütününe referans verilecekse yalnızca yazarın soyadının yanına yayın tarihini yazmak yeterlidir.

Örnek: (Yılmaz, 2016: 48); (Yılmaz, 2016)

Bir diğer kullanımı da metnin içerisinde yazarın soyadı verilmiş ise yanına (Yayın yılı) şeklinde künye bilgisinin eklenmesidir.

Örnek: Yılmaz  (2016) söz konusu eserinde özellikle küreselleşmenin önemini vurgulamaktadır.

Birden fazla yazar tarafından yapılan yayınlara atıf yapıldığında (Yazarların soyadları, yayın yılı, sayfa numarası) şeklinde referans verilmelidir.

3 ve üzeri yazarın olduğu durumlarda (İlk yazarın soyadı, vd., yayın yılı) şeklinde referans verilmelidir.

Örnek:(Sosyal, Ali ve Doğan, 2016: 48), (Sosyal, vd., 2016: 48)

Kısaltmalar:

Basım: bs.

Gözden geçirilmiş basım: Göz. geç. bs.

Editör(ler): Ed.

Yayına hazırlayan(lar): Yay. haz.

Çeviren(ler): Çev.

Kaynakça Gösterimi:

Kitap:

Yazar, A. A. (Yıl). Eserin başlığı. Yer: Yayıncı.

Varlık, A. B. (2018). Küreselleşme: Dönüştüren bir sürecin analizi. Ankara: Barış.

Editörlü kitapta kitap bölümü:

Yazar, Y. (Yıl). Bölüm başlığı. E. E. Editör (Yay. haz.), Kitabın başlığı (s. xx-xx). Yayın yeri: Yayın evi.

Varlık A. B, Böngöl O. (2020). Savaş kavramı: Terminolojik bir yaklaşım. Oktay Bingöl ve Ali Bilgin Varlık (Ed.). Güvenlik çalışmaları (Cilt-I): Kuramsal yaklaşımlar (s. 183-220). İstanbul: Hiper Yayın.

Süreli yayınlar:

Yazar, A. A. (Yıl). Yazının başlığı. Süreli Yayının Başlığı, Cilt Nu. (Sayı Nu.), s-s.

Varlık A. B. (2023). Geleneksel ve eleştirel jeopolitiğin karşılaştırmalı analizi. International Journal of Geography and Geography Education, (48), 105-126.

Çevrimiçi Makale:

Yazar, A. A. (Yıl). Yazının başlığı. Süreli Yayının Başlığı, Cilt. Erişim adresi/linki (Erişim: gg.aa.yyyy)

Yavuz, C. (2023). Varlık içinde yokluk çekilen alanlara bir örnek: Emekli subaylar. World of Türkiye. https://www.worldofturkiye.com/prof-dr-celalettin-yavuz-11-aralik-2023-varlik-icinde-yokluk-cekilen-alanlara-bir-ornek-emekli-subaylarr/ (Erişim: 13.12.2023)